info@elektronikshop.sk

elektronikshop.sk MAGAZÍN

Ražná chlebová múka sa výborne hodí na pečenie chleba

Ak patríte k milovníkom jedla a kuchyne, určite radi experimentujete a skúšate nové recepty. V súčasnosti sa dajú variť pokrmy naozaj z celého sveta. Môžete si vyskúšať napr. ázijskú, stredomorskú, americkú či taliansku kuchyňu. Ak však patríte k milovníkom tradičnej slovenskej kuchyne tak obľubujete pokrmy akými sú napr. halušky, vývar alebo pečené kuriatko. Dnes sa však mnoho gazdiniek púšťa aj do prípravy chlebíku za pomoci kvásku. Kváskovanie je teda v súčasnosti nový hit a mnoho žien aj mužov nedá na to dopustiť. Na kváskovanie sa používa aj razna chlebova muka. Ražná chlebová múka navyše patrí medzi tie zdravšie múky. S ražnou chlebovou múkou dokážete upiecť nielen chutný chlebík, ale aj iné slané či sladké pečivo.

Raž siata a jej nutričné hodnoty

Razna chlebova muka a jej hodnoty
Kváskovanie s ražnou chlebovou múkou

Raž siata je obilnina, ktorá sa najčastejšie pestuje v strednej Európe. U nás na Slovensku sa pestuje zväčša v severnejších oblastiach, nakoľko má menšie požiadavky na teplo ako napríklad pšenica. Zaujímavosťou je, že raž siatu poznali už ľudia v dobe železnej, čo bolo už naozaj dosť dávno. Ražná múka má svoju typickú tmavšiu farbu. Zrnko raže obsahuje bielkoviny, tuk, vitamíny skupiny B a E. Z minerálov to je dôležitý fosfor, horčík, železo, draslík a v neposlednom rade aj fluór. Ražná múka je teda naozaj veľmi výživná a v pečive chutí naozaj veľmi dobre.

Využitie ražnej chlebovej múky v kuchyni

Ako sme už spomenuli vyššie, ražná múka má v kuchyni bohaté uplatnenie. Dá sa použiť na domáce kváskovanie, zdravšie pečenie aj varenie. Stačí ak všade k pšeničnej múke pridáme v určitom pomere aj ražnú múku. Výborne je ak do domáceho pečiva pridáte napríklad aj tekvicové semienka, sezam, pšenicu alebo ľanové semienka. Tak si spravíte domáce pečivo ešte o čosi zdravšie a výživnejšie. Tieto semienka pritom môžete primiešať do cesta alebo nimi posypať daný chlebík či pečivo. Chlieb, slané či sladké pečivo z ražnej múky môžete piecť v domácej pekárničke ako aj v klasickej rúre. Receptov na domáce pečivo je na internete či kuchárskych knihách neúrekom. Ak si chcete zaobstarať naozaj kvalitnú ražnú chlebovú múku, kliknite na e-shop https://bezodpadu.sk/. Okrem múky tam nájdete aj ďalšie produkty, ktoré v kuchyni rozhodne oceníte.