Pečené kura je stále veľmi populárnym receptom a má stabilné miesto v našej kuchyni. Je pravdou, že pomerne dobrou dostupnosťou jednotlivých častí kury sa množstvo z nás preorientovalo skôr na prípravu kuracích pŕs alebo štvrtí, no návrat k pečeniu kury vcelku má určite svoje výhody. Na pečenú kuru vcelku však veľa z nás nedá dopustiť a títo kuchári rozhodne vedia čo robia. Snáď jedinou nevýhodou je len to, že jednotlivé časti a mäso budete musieť po jeho upečení naporciovať, no tento úkon vám určite nezaberie viac ako 1 – 2 minúty. Pri dodržaní určitých zásad však docielite skvelú chuť šťavnatého mäsa, ktorá sa pri príprave jeho jednotlivých častí nemusí vždy vydariť.
Pečené kura si vie zachovať väčšiu dávku chuti a šťavy

Skutočne je tomu tak a šťava sa z kury pečenej vcelku dostane o niečo ťažšie ako pri pečení štvrtí alebo pŕs. Moderné rúry majú funkciu rovnomernej cirkulácie vzduchu a ten sa dokonale postará aj o rovnomerné upečenie všetkých častí mäsa. Kura pripravené v starších plynových rúrach sa niekedy mohlo zdať v niektorých častiach prepečeným a v iných zasa nedopečeným. Kura by malo byť pred vložením do rúry dokonale rozmrazené a problémom je hoci len malý nerozmrazený kúsok. Vek kuraťa sa dá veľmi dobre identifikovať podľa tuhosti mäsa a pri jedincoch starších ako 1 rok je mäso tuhšie a suchšie. Pri kurati kúpenom v mäsiarstve vám však nič takéto nehrozí. Na pečenie odporúčame využiť keramickú formu a tá sa vyznačuje rovnomernou teplotou na celej svojej ploche. Dôležité je taktiež vkladať kurča výlučne do predhriatej rúry a teplota by nemala byť mimo rozpätia 180 až 200 stupňov. Tá samozrejme vplýva na dĺžku prípravy. Pokiaľ nemáte s prípravou takéhoto receptu skúsenosti, pri čase pečenia sa môžete riadiť váhou kuraťa. Rovnica je pomerne jednoduchá a každý kilogram kury si vyžaduje čas pečenia približne 40 minút. Dlhší čas síce urobí kôrku chrumkavejšou, no mäso sa začne každou minútou viac vysušovať. Rozhodnite sa preto podľa toho čo je pre vás dôležitejšie. Kvalitné kuracie mäso nájdete na webovej stránke http://www.kurakralovske.sk/.