Domáci pivovar by rozhodne nemal chýbať v domácnosti žiadneho milovníka piva. S domácim pivovarom si môžete jednoducho pripraviť obľúbené či netradičné pivo ako z profesionálneho pivovaru. V súčasnosti sú na trhu mladinové koncentráty od výmyslu sveta, už je len na Vás, ktorý si vyberiete a zamilujete. Ako však zabezpečiť, aby domácky vyrobené pivo chutilo dobre? Na začiatok si musíme osvojiť základné zásady varenia z mladinového koncentrátu. Zásady každého „pivovariča“ by mali byť nasledovné: čistiť a sanitovať pracovné nástroje a pracovnú plochu, dodržovať správny postup prípravy piva a viesť si pracovný list. Príprava piva z domáceho pivovaru, resp. sady na výrobu piva je zaručene najľahší spôsob ako s varením piva začať.
Začíname s prípravou piva z mladinového koncentrátu
Úplným základom je celý obsah domáceho pivovaru poriadne vyčistiť. Všetko čo príde do kontaktu s pivom poriadne poumývame dezinfekčným prostriedkom. Následne všetko opláchneme čistou vodou, pretože pozostatky z prostriedku by mohli poškodiť kvalitu piva. Nepoužívame kefy ani drsné materiály, pretože by ste mohli poškodiť umelohmotný materiál a v trhlinkách by sa mohli usadzovať mikróbi. Všetko odložíme na čisté miesto, prípadne do fermentačnej nádoby. Taktiež sa odporúča vyčistiť aj pracovnú dosku a umyť podlahu. Domáci pivovar je teraz pripravený na začatie „varenie“.
Keď máme všetko čisté, tak mladinový koncentrát vložíme do horúcej vody, aby sa nám obsah ľahšie vylieval (plechovku s mladinovým koncentrátom nedávajte priamo na oheň, pretože plameň by mohol tekutinu spáliť a to by zmenilo farbu piva a negatívne ovplyvnilo jeho chuť.) Do fermentačnej nádoby nalejte približne 2 l vody a pridajte obsah mladinového koncentrátu. Postupne doplňte nádobu studenou čistou vodou až k ryske 23 alebo 25 litrov. Kvasinky si rozrieďte v pohári s vodou a spolu s cukrom ich nalejte do fermentačnej nádoby. Umytou lyžicou poriadne premiešajte celú zmes aby sa okysličila. Keď sme celý postup zvládli, tak viečko fermentačnej nádoby poriadne utesníme. Kvasnú zátku ( je ňou vybavená každá fermentačná nádoba) naplníme prevretou vodou. Takto pripravenú nádobu s obsahom zlatistého moku uložíme na chladné miesto, kde bude pomaly kvasiť. Naše „budúce pivo“ takto necháme kvasiť asi 1-1,5 týždňa (podľa typu piva). Po tejto dobe si pivo odmeriame hustomerom, a ak spĺňa požadovanú hustotu, pivo môžeme nafľaškovať. Na nafľaškovanie použijeme stáčač a hnedé fľaše najlepšie s uzatvárateľným vrchnákom. Fľašky necháme ešte niekoľko dní odležať, aby v nich prebehlo sekundárne kvasenie. Keď už nevieme vydržať, jednu fľašku si vychladíme a skúsime pivo, ktoré sme si sami pripravili. Určite bude chutiť výborne. Dobre odvedenú prácu si takto budeme vychutnávať ešte nasledujúce dni či týždne a pomaly si môžeme „zarobiť“ zmes na ďalšie pivko.
Na záver si môžeme zaviesť pracovný list, kde si budeme zapisovať receptúru, vybavenie, suroviny, pracovný postup, dĺžku kvasenia a výsledok.
Domáci pivovar je super využiť v jesenných či zimných mesiacoch kedy teplota v byte nie je moc vysoká. Myslím si, že varenie piva si s domácim pivovarom obľúbite hneď po prvom raze a možno sa k pivu kupovanému v obchode už ani nevrátite.